Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Káros szerek az ételeinkben
  2023-11-29 20:43:56, szerda
 
  Az ételekhez hozzáadott káros szerek, amelyek fogyasztását mindenképp kerülje

Az alábbi tíz összetevőt mindenképpen kerülje:

1. Magas fruktóztartalmú kukoricaszirup.

A magas fruktóztartalmú kukoricasziruppal olcsón lehet édesíteni a szénsavas üdítőket, gyümölcsleveket, készen vásárolható salátaönteteket, valamint bizonyos reggelizőpelyheket és egyéb feldolgozott rágcsálnivalókat.

A túlzott mennyiségben elfogyasztott, kalóriákban gazdag, nagy mennyiségű magas fruktóztartalmú kukoricaszirupot tartalmazó üdítőitalok nagy mértékben hozzájárulnak az Egyesült

Államokat veszélyeztető elhízási hullám kialakulásához, derült ki a táplálkozással foglalkozó American Journal of Nutriton szaklapban 2004-ben megjelent tanulmányból, amely az amerikai lakosság étkezési szokásait vizsgálta 1967 és 2000 között.

A vérnyomásproblémákkal foglalkozó Current Hypertension Reports szaklapban 2010-ben megjelent cikkből az derült ki, hogy a magas fruktóztartalmú kukoricaszirup megnnöveli a metabolikus szindróma kialakulási esélyeit.

A metabolikus szindróma egyszerre több problémát takar, köztük a magas vércukorszint, a magas triglicerid (sejtzsír) szint, a magas vérnyomás, a túlzott mértékű hasi zsírpárnák, és az abnormális koleszterinszint is felsorolhatóak.

A metabolikus szindróma és az elhízás nagy mértékben megnöveli a koszorúér betegség, a szívroham, a stroke, és a kettes típusú cukorbetegség kialakulási esélyeit.

2. Monoszódium glutamát (MSG)

A monoszódium glutamát, azaz az MSG egy ázsiai konyhában igen gyakran használt ízfokozó. Emellett a konzerv és/vagy fagyasztott élelmiszerekben, a boltban kapható salátaöntetekben, a levesekben, és a gyermekek számára készült rágcsálnivalókban is megtalálható.

A monoszódium glutamát a természetesen előforduló glutaménsav gyárban előállított, mesterséges fajtája.
Bár az Egyesült Államokban az Élelmiszeripari- és Gyógyszeradminisztráció a monoszódium glutamátot biztonsággal fogyaszthatónak állította be, még mindig viták folynak arról, ez valóban így van-e.

Az 1960-as évek óta keringnek olyan anekdoták, amelyek szerint azok, akik rendszeresen fogyasztanak MSG-ben gazdag ázsiai ételeket, fejfájásról, mellkasi fájdalmakról, a száj és a nyak zsibbadásáról, kimelegedésről és izzadásról számolnak be. Ezt az állapotot elnevezték a Kínai Étterem Szindrómának.

Azoknak a Thaiföldön élő családoknak, akik étkezései fő alapanyaga az MSG volt, tíz nap után nagy mértékben megnövekedett esélyük a metabolikus szindróma kialakulására és az elhízás bekövetkezésére.

3. Mesterséges színezékek.

A mesterséges színezékeket gyakran megtalálhatja édességekben, desszertekben, jégkrémekben, sportitalokban, fűszerekben, valamint feldolgozott rágcsálnivalókban (reggelizőpelyhek, tészták, instant levesek) találhatja meg.

A tartrazin egy sárga színezék, amelyet üdítőitalokban, gumicukrokban, és egyéb termékekben találhat meg. Rendszeres, hosszú távú fogyasztásával rákos elváltozásokat is okozhat, derült ki a rákkutatással foglalkozó Anticancer Research szaklap 2015-ös számából. Emellett súlyosbítja az asztma tüneteit is.

Kék ételszínezéket jégkrémekben, kék színű üdítőitalokban, málna ízesítésű termékekben, valamint sütemény dekorációkban találhat. Az FD&C Blue No.1 nevű színezőanyag megakadályozza a PANX 1 nevű fehérje membránokon át történő átjutását, mutatták ki a Journal of General Physiology szaklap 2013-as számában megjelent tanulmányban. Ez a folyamat a bőrrák kialakulását segíti.

Egyéb ételszínezékek, mint a vörös (2 & 3), vagy a zöld, szintén összefüggésbe hozható a tumorok kialakulásával, valamint gyermekek esetében a hiperaktivitás kialakulásával.

4. Kálium-bromát.

A kálium-bromát okozza a péksütemények hirtelen puffadását sütés közben.

Az Egyesült Államokban annak ellenére közkedvelt adalékanyag, hogy karcinogén hatásának köszönhetően több országban betiltották alkalmazását, köztük az Európai Únióban, Argentínában, Nigériában, Brazíliában, Kanadában, Észak-Koreában, és Peruban is.

Bár emebereken még nem végeztek számottevő kísérleteket, a Nemzetközi Rákkutatási Ügynökség (IARC) a kálium-bromátot az emberi szervezetre ,,lehetséges, hogy karcinogén hatású"-nak nyilvánította. Eredményüket laborítóriumi patkányokon végzett kísérletekkel igazolják, amelyek során a szájon át fogyasztott kálium-bromát pajzsmirigy-, és veserákot is okozott.

A környezeti egészségkárosító anyagokkal foglalkozó Environmental Health Perspectives szaklapban 1990-ben megjelent tanulmány szerint a kálium-bromát a vese toxicitását is okozhatja.

5. Aszpartám.

Az aszpartám mesterséges édesítőszer, amelyet szénsavas üdítőkben, cukormentes italokban, italporokban, asztali édesítőszerekben, joghurtban, rágógumiban, és bizonyos gyógyszerekben találhat meg.

Az aszpartám felelős az ételadalékok okozta reakciók 75%-áért, derült ki az Élelmiszeripari- és Gyógyszeradminisztráció felméréseiből. A legtöbb reakció nem számottevő, mint például a fejfájás, azonban néhányan súlyosabb reakcióról számoltak be, mint amilyenek a különféle rohamok is.

A fenilalanin az aszpartám egyik összetevője. Túlzott mennyiségű bevitele csökkenti az agy szerotonin szintjét és segíti a depresszió kialakulását.

A betegápolással és egészségmegőrzéssel foglalkozó Research in Nursing and Health szaklapban 2014-ben megjelent tanulmány szerint azok az egészséges felnőttek, akik magas aszpartám tartalmú étrendet fogyasztottak nyolc napon át, majd az azt követő nyolc napban igyekezték kerülni az aszpartám fogyasztását, a kutatás első felében nagyobb mértékű depressziót és irritábilitást tapasztaltak.

Bár az aszpartám karcinogén hatásai igen alacsonyak, a Texas-i egészségügyi szaklapban, a Texas Heart Institute Journal-ban megjelent 2004-es tanulmány szerint a rendszeres aszpartám fogyasztása okozza a klinikai magas vérnyomás, és aritmia, azaz rendszertelen szívritmus kialakulását.

6. Transz-zsírsavak.

A transz-zsírsavak a növényi olaj alapú termékek szilárdítási folyamata során keletkeznek. A legmagasabb transz-zsírsav tartalmú termékek közé tartozik a margarin, a bő olajban kisütött ételek, és a legtöbb péksütemény is.

A transz-zsírsavak elzárják az artériákat, amely koszorúér betegséghez vezethet. A betegség során csökken a szívbe jutó, oxigénben gazdag vér mennyisége, a betegségben szenvedők körében nagyobb eséllyel következik be szívroham.

Az európai táplálkozáskutatással foglalkozó European Journal of Clinical Nutrition szaklapban 2007-ben megjelent tanulmány szerint a rendszeres, nagy mértékű transz-zsírsav fogyasztás okozza az iráni otthonokban előforduló nagy számú koszorúér megbetegedést.

7. Olestra.

Az olestra egy zsírpótló összetevő, amelyet főképp a különféle rágcsálnivalókban, például chipsekben találhat meg.

A tápanyagokkal foglalkozó American Journal of Nutrition szaklapban 2006-ban megjelent tanulmány szerint az olestra fogyasztása csökkenti a szervezet karotenoid felszívó képességét.

A hosszú távú karotenoid hiány megnöveli a rákos elváltozások és a szívproblémák kialakulási esélyeit. Emellett megkönnyíti a szabadgyökök számára a sejtpusztítást. Az olestra emellett mellékhatásokat is okozhat, mint a hasi görcsök, a hasmenés, vagy a széklettel távozó zsír.

8. Nitritek és nitrátok.

A nátrium-nitrit vegyületet az érlelt húsok, mint a sonka, szárított marhahús, vagy bacon jellegzetes ízének és színének elérése érdekében alkalmazzák.

Míg a zöldségek kis mennyiségben tartalmaznak nitriteket, némelyik nagy mennyiségben tartalmazhat nitrátokat, a zöldség termelési körülményeitől, a termőföld minőségétől, és a termelés közben a növényt érő fény intenzitásától függően.

Az ivóvízben található nitrát és a különféle rákos elváltozások kialakulása között kapcsolat mutatható ki, derült ki az Epidemology szaklapban 2001-ben megjelent tanulmányból.

Az American Journal of Nutrition szaklapban 2009-ben megjelent tanulmány pedig azt bizonyította, hogy a nitrátok a szájban található baktériumok hatására nitritekké alakulnak.

A nintrit a vér hemoglobinjával egyesülve methemoglobint alkot, amely nem képes az oxigénnel dúsított vér szállítására szervezete különböző pontjaiba.

9. Brómmal kezelt növényi olaj (BVO).

A brómmal kezelt növényi olajat előszeretettel alkalmazzák az üdítőitalok gyártása során, mivel segíti az italok megfelelő állagának elérését. Főkép citrus ízű italokban, sportitalokban, és péksüteményekben alkalmazzák.

A BVO-ban gazdag ételek nagymértékű fogyasztása bróm mérgezést okozhat, amelyet fejfájás, kimerültség, mozgáskoordinációs problémák, és memóriavesztés jellemeznek.

A toxikológiával foglalkozó Journal of Toxicology szaklapban 2003-ban megjelent tanulmányban egy harminc éves nőn végeztek kísérletet, az eredmények szerint a bróm nagymértékű fogyasztása zavart mentális állapotot okozhat, amely jellemzői a zavarodottság, a hallást és látást is érintő hallucinációk, valamint a rövid távú memória elvesztése.

10. Butil-hidroxi-anizol és butil-hidroxi-toluol.

Főképp a dobozos gabonapelyhekben, növényi olajokban, és burgonyaszirmokban található meg. A butil-hidroxi-anizol és a butil-hidroxi-toluol tartósítják az olajos ételek olajtartalmát, megakadályozzák azok oxidációját, így az ételek nem avasodnak meg.

Mindkét összetevő rák kialakulását elősegítő hatását viták övezik, néhány régebbi kutatásban laborítóriumi patkányokon bizonyították az összetevők káros hatását, a teljes bizonyossághoz azonban modernebb, embereken végzett kísérletek is szükségesek.

A biokémiai és biofizikai kutatásokkal foglalkozó Biochemical and Biophysical Research Communications szaklap 2000-es, laborítóriiumi patkányokon végzett kutatásában a butil-hidroxi-toluol endokrin rendszert megzavaró hatásait vizsgálták, ezek között a herék fejlődésének lassulása és a sejthalál is felsorolhatóak. Hasonló hatások vélhetőek emberek körében is, a kutatások eredményei azonban még váratnak magukra.

A butil-hidroxi-anizol és butil-hidroxi-toluol fogyasztásának kerülése csökkentheti a kiütéses elváltozások mértékét és az elváltozás időtartamát.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Hasznos-ötletes  
Címkék: édesítőszerekben, rágcsálnivalókat, reggelizőpelyhek, kukoricaszirupot, koleszterinszint, egészségkárosító, salátaöntetekben, péksüteményekben, gabonapelyhekben, salátaönteteket, fruktóztartalmú, bekövetkezésére, gyümölcsleveket, élelmiszeripari, hemoglobinjával, élelmiszerekben, fogyaszthatónak, megakadályozzák, mellékhatásokat, elváltozásokat, fogyasztásának, felsorolhatóak, körülményeitől, ételszínezéket, memóriavesztés, kialakulásához, táplálkozással, intenzitásától, sejtpusztítást, előszeretettel, kukoricaszirup, kimelegedésről, üdítőitalokban, sportitalokban, bizonyossághoz, methemoglobint, ételekhez hozzáadott, magas fruktóztartalmú, szénsavas üdítőket, túlzott mennyiségben, táplálkozással foglalkozó, amerikai lakosság, metabolikus szindróma, magas vércukorszint, magas triglicerid, magas vérnyomás, túlzott mértékű, abnormális koleszterinszint, elhízás nagy, koszorúér betegség, kettes típusú, monoszódium glutamát, American Journal, Current Hypertension Reports, Egyesült Államokban, Kínai Étterem Szindrómának, Anticancer Research, FD&C Blue No, General Physiology, Európai Únióban, Nemzetközi Rákkutatási Ügynökség, Environmental Health Perspectives, Texas Heart Institute Journal-ban, European Journal, Clinical Nutrition, Biophysical Research Communications,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Varga János Veniam - Fontos sz...  Akarat  Éretlen vers  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Egy hatékony szolga  Idő  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Png lepke  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 21  A televizió nem a kultúrát kép...  Facebookon kaptam  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Esti kép  Png kutya  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Popper Péter szavai  Reménység és erő Krisztustól e...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Szívem  Facebookon kaptam Annuska bar...  Nem számIt  Png csokor  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Bounty krémes  Szép estét  Bertolt Brecht -től idézet  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Popper Péter szavai  Az engedelmesség miért nem vál...  Fehér virág  Paul David Tripp Április 20  Nagyon különös  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  A televizió nem a kultúrát kép...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Lóhere  Adakozás  Facebookon kaptam  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 19  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Nagyi telefonál  Facebookon kaptam  Nagyon különös  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Adakozás  Soha ne kedvezz...  Akarat  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Boldog születésnapot a ma ünne...  Neked tudnod kell  Facebookon kaptam  Bounty krémes  Szép estét  Facebookon kaptam  A jó emberek mindig szépek mar...  Leonardo da Vinci gondolata  Facebookon kaptam  Ágai Ágnes – Csendélet  Szép estét kedves látogatóimna...  Mindig jusson idő nevetni  Radikális szeretet  Ágai Ágnes – Csendélet  Png nő  Szép napot kívánok  George Gordon Lord Byron: Inez...  Facebookon kaptam  s immár én is felragyogva, ért...  Popper Péter szavai  Facebookon kaptam  Alvó cicák  Leonardo da Vinci gondolata  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Mai harmónia kártyám  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Facebookon kaptam  George Byron - Ahogy itt jár -...  Facebookon kaptam  Png fotel  Ágai Ágnes – Csendélet  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Bounty krémes 
Bejegyzés Címkék
ételekhez hozzáadott, magas fruktóztartalmú, szénsavas üdítőket, túlzott mennyiségben, táplálkozással foglalkozó, amerikai lakosság, metabolikus szindróma, magas vércukorszint, magas triglicerid, magas vérnyomás, túlzott mértékű, abnormális koleszterinszint, elhízás nagy, koszorúér betegség, kettes típusú, monoszódium glutamát, ázsiai konyhában, boltban kapható, gyermekek számára, természetesen előforduló, monoszódium glutamátot, 1960-as évek, nyak zsibbadásáról, állapotot elnevezték, elhízás bekövetkezésére, mesterséges színezékeket, sárga színezék, rákkutatással foglalkozó, asztma tüneteit, bőrrák kialakulását, tumorok kialakulásával, hiperaktivitás kialakulásával, kálium-bromát okozza, péksütemények hirtelen, emberi szervezetre, környezeti egészségkárosító, vese toxicitását, aszpartám mesterséges, aszpartám felelős, ételadalékok okozta, legtöbb reakció, különféle rohamok, aszpartám egyik, depresszió kialakulását, egészséges felnőttek, aszpartám fogyasztását, kutatás első, aszpartám karcinogén, rendszeres aszpartám, klinikai magas, növényi olaj, legmagasabb transz-zsírsav, legtöbb péksütemény, betegség során, szívbe jutó, betegségben szenvedők, iráni otthonokban, zsírpótló összetevő, különféle rágcsálnivalókban, tápanyagokkal foglalkozó, olestra fogyasztása, szervezet karotenoid, hosszú távú, rákos elváltozások, szívproblémák kialakulási, szabadgyökök számára, olestra emellett, hasi görcsök, széklettel távozó, nátrium-nitrit vegyületet, érlelt húsok, zöldség termelési, termőföld minőségétől, termelés közben, ivóvízben található, különféle rákos, szájban található, oxigénnel dúsított, brómmal kezelt, üdítőitalok gyártása, italok megfelelő, toxikológiával foglalkozó, harminc éves, eredmények szerint, bróm nagymértékű, rövid távú, dobozos gabonapelyhekben, olajos ételek, összetevők káros, teljes bizonyossághoz, herék fejlődésének, kutatások eredményei, kiütéses elváltozások, elváltozás időtartamát, édesítőszerekben, rágcsálnivalókat, reggelizőpelyhek, kukoricaszirupot, koleszterinszint, egészségkárosító, salátaöntetekben, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 48 db bejegyzés
e év: 529 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4013
  • e Hét: 28904
  • e Hónap: 60390
  • e Év: 265091
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.